FAQ
- Algemene vragen
- Evenementen
De Mont Ventoux ontleent zijn kenmerken aan de markante 'vrijliggende' positie in het landschap van dit deel van de Provence. Met name vanuit het zuiden en zuidwesten is de top bij helder weer op grote afstand te zien. Aan de noordzijde wordt het Ventouxmassief van de Montagne de Bluye (1062) gescheiden door de diepe vallei van de Toulourenc. In het zuiden vormen de Gorges de la Nesque de scheiding met de Monts de Vaucluse en in het oosten vormt de laagte rondom Sault de scheiding met de Montagne de Lure.
In het westen is het bekken van Malaucène de overgangszone naar de Dentelles de Montmirail (hoogste punt 734 m). Heel typerend voor de Mont Ventoux is de assymetrische vorm van het massief. De noordhelling is relatief steiler dan de meer geleidelijk verlopende zuidhelling. (Bron Wikipedia).
Waar komt de naam 'Mont Ventoux' vandaan?
Het boekje 'De Mont Ventoux' geschiedenis - fauna en flora - geleid bezoek van Joseph Barruol, Gérard Brussel en Jean-Charles Gaudin (te koop o.a. in het winkeltje op de top van de MV) geeft antwoord op deze vraag. Of eigenlijk twee antwoorden. Er worden twee bronnen aangehaald (uit de 1ste of 2de eeuw na Christus) die naar de berg verwijzen en deze gebruiken allebei het woord 'Vintur', vermoedelijk de naam van de god van de bergtop.Vintur zou afgeleid zijn van het Keltische Ven-top, wat betekent 'besneeuwde top'. Veel later, in de 10de eeuw, duiken voor het eerst de namen Mons Ventosus en Mons Ventorius op.
Wat is de hoogte van de Mont Ventoux?
1909m, 1910m of 1912m is de hoogte van "De Reus van de Provence" of "De Kale Berg", volgens Unesco is het 1909m, volgens het bord op de top 1910m en boven het winkeltje op de top staat er 1912m.
Er zijn 3 beklimmingen nl. vanuit Bédoin, Malaucène en Sault.
Meer info kan je op deze website vinden onder de rubriek De Berg.
Deze website staat pas online, heb je zelf een nuttige FAQ, mail hem ons gerust wij zullen hem toevoegen aan deze website.